Over hoornzuilen en -littekens

De hoeflederhuid (dermis of corium) is het compacte collagene bindweefsel dat het binnenste van de hoefschoen (kroon, wand, zool, straal, ballen) bekleedt, en botten en huid strak met elkaar verbindt. Het is onmogelijk om lederhuid van bot te verwijderen, zonder weefsel te beschadigen. Lederhuid bevat een netwerk van arteriën, venen, capillairen, lymfevaten en zenuwen.

Dit ingenieuze systeem verzorgt de epidermis met voedingsstoffen die nodig zijn voor het verhoorningsproces. Is lederhuid beschadigd, is op die plaats het verhoorningsproces verstoord. Daardoor heeft het geproduceerde hoorn een andere structuur.

Hoornlitteken

Een hoornlitteken is littekenweefsel. Zichtbaar aan de buitenzijde van de hoornwand.

Door een scheur, kloof, trauma, hoefzweer of - abces is de kroonlederhuid beschadigd. De beschadigde delen van deze lederhuid produceren weliswaar nog wandhoorn, maar van een totaal andere structuur.

Een hoornlitteken is irreparabel en het blijft een zwakke plek.

Hoornzuil

Een hoornzuil is een bijzondere littekenvorm en bevindt zich aan de binnenzijde van de hoornwand. Aan de onderzijde van de hoef herken je een hoornzuil als een verbreding in de lamellenlaag (zona alba). Soms per toeval tijdens het bekappen of op een röntgenfoto.

Een hoornzuil is het gevolg van een beschadigd hoefbeen. Het tast dus niet het hoefbeen aan.
Oorzaak van het beschadigde hoefbeen is een trauma, een niet natuurlijke hoefvorm of een abces waardoor de structuur en het verloop van de wandlederhuid is veranderd.

Soms is een paard kreupel. Soms niet. Zo lang het paard niet kreupel loopt, is een behandeling niet nodig. Drukt de hoornzuil te sterk op de lederhuid, loopt het paard natuurlijk wel kreupel. De dierenarts verwijdert dan de hoornzuil dmv wegfrasen van een deel van de hoefwand.

Dit heeft geen enkele zin. Het symptoom (de hoornzuil) wordt verwijderd en de oorzaak (verandering van de contour van het hoefbeen) blijft bestaan. De hoornzuil zal na verloop van tijd weer terugkomen.
Een hoornzuil is irreparabel.

Share This Post

Een gedachte over “Over hoornzuilen en -littekens

  1. Fijn een site te vinden met goede info ipv allerlei onzin om een veel te duur nep product aan de man te brengen Wat een opluchting, heel fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *